Logo
  • Αρχική
  • Προφιλ
  • Υπηρεσίες
    • Διαχείριση Βάρους
    • Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής
    • Λιπομέτρηση
    • Διατροφικές Συμβουλές
    • Παθολογικές Καταστάσεις
    • Διατροφική Υποστήριξη
    • Ανθοϊάματα
  • Blog
  • Επικοινωνία

Καλύτερη απορρόφηση σιδήρου | NLab Diet | Διαιτολόγος Διατροφολόγος | Χαϊδάρι

Φεβ 05 2021 Καλύτερη απορρόφηση σιδήρου
stavros 0 Σχόλια

Ο σίδηρος είναι ένα μικροθρεπτικό συστατικό το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την συνολική υγεία.

Στις μέρες μας πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν χαμηλό σίδηρο μια από τις συχνότερες διατροφικές ανεπάρκειες. Στην σιδηροπενική αναιμία εκτός από χαμηλή αιμοσφαιρίνη και χαμηλό μέσω όγκο ερυθρών MCV υπάρχει και μειωμένος σίδηρος και φερριτίνη ορού.

Σημασία και ο ρόλος του σιδήρου :

Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο το οποίο συμβάλει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αποθηκεύεται στην αιμοσφαιρίνη μια πρωτεΐνη η οποία μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα του οργανισμού. Αν οι αποθήκες σιδήρου είναι μειωμένες τότε τα κύτταρα δεν θα προσλάβουν με επάρκεια το οξυγόνο συνεπώς, δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί καύση. Η συμπληρωματική χορήγηση σιδήρου όταν υπάρχει τόσο μειωμένος σίδηρος, όσο και φερριτίνη ορού και πάντα η σύσταση κρίνεται από τον θεράποντα ιατρό. Διατροφικά καλό θα ήταν να λαμβάνετε το συμπλήρωμα με έναν ενισχυτή απορρόφησης όπως είναι η βιταμίνη C, μία ώρα πριν και 2 ώρες μετά το γεύμα.

Συμπτώματα εμφάνισης σιδηροπενικής αναιμίας:

  1. Κόπωση 
  2. Ωχρό δέρμα 
  3. Ευπαθής στις λοιμώξεις 
  4. Υπνηλία
  5. Ανοχή στο κρύο κ.αλ.

Σε κάθε άνθρωπο η εκδήλωση των συμπτωμάτων διαφέρει.

ΤΡΟΦΕΣ :

Ο σίδηρος εμπεριέχεται στις τροφές σε δύο μορφές

  1. Τον αιμικό- δισθενή
  2. Μη αιμικό σίδηρο- τρισθενή

Τον αιμικό σίδηρο τον συναντάμε στις ζωικές τροφές και η απορρόφηση του στο οργανισμό πραγματοποιείται σε ένα 25% και τον μη αιμικό σίδηρο τον συναντάμε κυρίως σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα πχ όσπρια όπως φακές, μελάσα, πετιμέζι, σπανάκι και σε άλλα. Σε αντίθεση με τον αιμικό σίδηρο ο μη αιμικός σίδηρος δεν είναι τόσο αφομοιώσιμος απορροφάται από τον οργανισμό σε ένα 2%-7%  και η απορρόφηση του γίνεται μεγαλύτερη με την βοήθεια ενός ενισχυτή πχ βιτ c.

Άλλα βοηθητικά συστατικά:

  • Προϊόντα ζύμωσης και περιέχουν προβιοτικό( ελιές, τουρσί,) Προσοχή στα γαλακτοκομικά ζυμωμένα προϊόντα (κεφίρ,γιαούρτι παραδοσιακό) περιέχουν ασβέστιο.
  • Κιτρικό οξύ( φράουλες, λεμόνια, πορτοκάλια)
  • Επάρκεια σε πρωτεΐνη 

Τέλος μαζί με την διατροφική υποστήριξη χρειάζεται η λήψη συμπληρώματος σιδήρου, για την καλύτερη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα και στην μείωση των συμπτωμάτων.

Share on:

Hashimoto θυρεοειδίτιδα

Προηγούμενο

Εμμονή και εξάρτηση με την ζυγαριά

Επόμενο
NLab Diet
Nutrigram Lab Diet by Vasileia Fountoulaki
Προφιλ

Όραμά μου είναι να εμπνεύσω όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο μπορώ και να τονίσω πως η διατροφή είναι τρόπος ζωής και όχι στέρηση. Η απώλεια των κιλών δεν είναι ένα δύσκολο ταξίδι, αλλά ένα όμορφο που οι άνθρωποι θα αποκομίσουν πολλά από αυτό και εγώ θα είμαι συνοδοιπόρος σε αυτό το ταξίδι αρκεί να το επιθυμούν.

Υπηρεσίες
  • Διαχείριση Βάρους
  • Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής
  • Λιπομέτρηση
  • Διατροφικές Συμβουλές
  • Παθολογικές Καταστάσεις
  • Διατροφική Υποστήριξη
  • Ανθοϊάματα
Επικοινωνία

6986143314
Κυκλάδων 9, Χαϊδάρι, 124 62
vasileiafoun@hotmail.gr

© 2020-2021 - All rights reserved | Created with by Crazy Lemon